Odjel za komunikacije

Odjel za komunikacije obuhvaća znanost, tehnologiju i aplikacije koje podržavaju prijenos i organizaciju informacija različitih vrsta medija i formata kroz komunikacijske mreže i kanale. Navedeno može uključivati:

  • Arhitekturu, kontrolu, upravljanje, učinkovitost i primjene elektroničkih, optičkih i bežičnih komunikacijskih mreža;
  • Tehnologije i servisi za postojeće mreže i mreže u nastajanju te Internet;
  • Teorije i metode modulacije, detekcije, kodiranja i signalizacije kroz kanale, oblikovanje i vođenje mreža s komutacijom paketa i mreža s komutacijom kanala;
  • Sustave za komutiranje i usmjeravanje;
  • Komunikacijske protokole, programsku podršku i programe koji djeluju između aplikacije i mreže;
  • Metode za postizanje kvalitete i pouzdanosti usluge;
  • Komunikacijske sposobnosti terminala, uređaja i informacijskih sustava;
  • Komunikacijske standarde i specifikacije;
  • Utjecaj komunikacijskih tehnologija na društvo i pojedinca.

Web sjedište matičnog društva IEEE Communications Society je www.comsoc.org.

Trenutačno postoji jedan studentski ogranak Odjela za komunikacije, pridružen Studentskom ogranku Sveučilišta u Zagrebu.

Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2022.
Lea Skorin-Kapov
predsjednica
Petar Šolić
dopredsjednik

 

Vodstvo odjela studentskog ogranka Sveučilišta u Zagrebu
Mandat do 30. 9. 2020.
Hrvoje Vdović
predsjednik
studentskog ogranka odjela
Irena Oršolić
dopredsjednica
studentskog
ogranka odjela

Predavanje: Kako pripremiti...

Zavod za primijenjeno računarstvo FER-a te Odjel za računarstvo i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

 

"Kako pripremiti telekomunikacijsku industriju za naprednu "real-time" analitiku u 2020. godini"

 

koje će održati Luka Postružin iz tvrtke VIPnet d.o.o.

četvrtak 19. svibnja 2016. godine u 16.00 sati, Siva vijećnica Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

 

Predavanje je na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Otvoreno je za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Sažetak predavanja

Od samog početka telekomunikacijske industrije prepoznata je važnost podataka u svakodnevnom radu svih zaposlenika. Način obrade, podatkovni model i načini analize su zastarjeli i prošli su nekoliko sporih ciklusa razvoja. Današnje poslovne potrebe su značajno veće. Obrađuju se veće količine podataka, traži se kraće vrijeme analize i traži se uvođenje dodatne vrijednosti za kompaniju. Vipnet je odmaknuo dosta daleko na ovom putu. U predavanju će se pokazati ciklus razvoja koji je potreban kako bi se od osnovne analitike došlo do punopravnog konvergentnog analitičkog modela koji pruža stabilno okruženje za razvoj prediktivne analitike i proaktivnog korištenja informacija.

 

Životopis predavača

Luka Postružin je entuzijast na području obrade i analize podataka, s posebnim fokusom na telekomunikacijsku indusriju. Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva 2012 godine. Tema diplomskog rada bila je usmjerena na analizu velikih količina podataka za bežične mreže osjetila. Na zadnjoj godini fakulteta postao je član "Business intelligence" odjela u Vipnetu. Kroz protekle 4 godine, kroz pozicije arhitekta i "data stewarda" stekao je velika znanja na području poslovne inteligencije i upravljanja podacima u telekomunikacijskoj industriji. Trenutno obnaša ulogu voditelja odjela, s ciljem transformacije kompanije potpuno u "data-driven" smjeru.

Autor: Mario Kušek
Popis obavijesti