Odjel industrijske primjene

Područje djelovnja Odjela industrijske primjene je unaprijeđenje teorije i primjene inženjerstva u razvoju, oblikovanju, proizvodnji i primjeni električkih sustava, uređaja, aparata i upravljanja procesa i opreme u industriji; promocija sigurnih, pouzdanih i ekonomski isplativih instalacija; nužnost industrije kao predvodnice u pitanjima očuvanja energije i okoliša, zdravlja i sigurnosti; stvaranje inženjerskih standarada i postupaka; profesionalni razvoj članova.

Odjel industrijske primjene Hrvatske sekcije IEEE osnovan je 30. travnja 2008. godine.

Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2021.
Stjepan Stipetić
predsjednik
Martina Kutija
dopredsjednica

Predavanje "Kako automatski...

Hrvatska sekcija IEEE i Odjel za industrijsku primjenu Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje pod naslovom:

 

Kako automatski obraditi 100 PB astronomskih slika?

 

koje će održati prof.dr.sc. Željko Ivezić profesor Svučilišta u Washingtonu u četvrtak 16. prosinca 2010. u 15:00 sati u dvorani B5 Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3. Predvidivo trajanje predavanja je 60 minuta. Više o predavanju i predavaču u nastavku obavijesti.

Sadržaj predavanja

Large Synoptic Survey Telescope (LSST, www.lsst.org), jedan je od prioriteta američke Nacionalne zaklade za znanost (NSF). Teleskop sa zrcalom promjera 8,4 metra bit će izgrađen u Čileu, a s radom mogao početi 2016. ili 2017. godine. Teleskopom će se napraviti digitalna snimka cijelog neba, a fotografije dobivene pomoću LSST-a obrađivat će se korištenjem računalne tehnologije. Korištenjem kamere s rezolucijom od 3200 Mpix, svake noći ce snimiti oko 20 TB podataka, koje je potrebno obraditi te će se nakon 10 godina rada napraviti javna baza podataka od preko 100 PB. Cilj je dobiti mapu neba s 20 milijardi svemirskih objekata, što će biti najveći astronomski katalog u povijesti, koji će poslužiti za izradu dvo i trodimenzionalne karte vidljivog dijela svemira.
Tijekom predavanja ukazat će se na razloge izgradnje LSST-a, opisat će se tehnički dizajn sustava s naglaskom na probleme i izazove vezane za izradu računalnog programa za obradu ogromne količine snimljenih podataka, a bit će obrađena i organizacija rada preko 200 znanstvenika i inženjera uključenih u projekt.

Životopis predavača
Prof.dr.sc. Željko Ivezić u Zagrebu je završio osnovnu i srednju školu, a na Zagrebačkom sveučilištu diplomirao je strojarstvo (1990.) i fiziku (1991.). Nakon diplomiranja otišao je na poslijediplomski studij u SAD, gdje je 1995. doktorirao na Sveučilištu Kentucky. Nakon doktorata usavršavao se na prestižnom Sveučilištu u Princeton-u, a od 2003. radi na Sveučilištu Washington u Seattle-u na Zavodu za astronomiju gdje predaje više predmeta. Profesor Ivezić znanstveni je direktor oko milijardu dolara vrijednog projekta Large Synoptic Survey Telescopea (LSST), a njegov tim zadužen je za konstrukciju kamere i razvijanje softvera za analizu snimljenih fotografija.
Autor je više od 200 radova koji su citirani više od 30.000 puta te je drugi najcitiraniji hrvatski znanstvenik.

Autor: Darjan Bošnjak
Popis obavijesti