Naslovnica Pretraživanje AAA
 

 

 

Broj posjeta:
79562
 
HRVATSKA SEKCIJA - ODJELI DRUŠTAVA

Odjel za instrumentaciju i mjerenja


Znanost razvoja i korištenja, praćenja i korištenja elektroničkig instrumenata u svrhu mjerenja, praćenja i zabilježavanja različitih fizikalnih fenomena koju mogu i ne moraju biti električke prirode. To uključuje analogne i digitalne elektroničke instrumente, sustave i standarde za mjerenje i bilježenje električkih veličina u frekvencijskoj i vremenskoj domeni, te preobličivači koji omgućuju pristup neelektričkim veličinama. Instrumenti s auomatiziranim upravljanjem i analitičkim funkcijama su također iz područja interesa.

Objavljeno: 26. 11. 2014. u 16:19
Predavanje "Feroelektrični...

Odjel za instrumentaciju i mjerenja (IM09) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

 

"Feroelektrični senzori, aktuatori, filtri, memorije i transformatori zasnovani na piezoelektričnom, elektrostriktivnom i fleksoelektričnom efektu: fizikalno zaleđe i primjena u medicini i nuklearnoj sigurnosti"

 

koje će održati dr. sc. Marko Budimir, INETEC – Institut za nuklearnu tehnologiju d.o.o.

 

Predavanje će se održati u srijedu, 3. prosinca 2014. u 11:00 sati u dvorani D-160. Predviđeno trajanje predavanja je 45 minuta. Više detalja o predavanju i životopis predavača nalazi se u nastavku obavijesti.

O predavanju

Objasnit će se fizika feroelektriciteta i piezoelektriciteta te njena primjena u pametnim senzorskim sustavima u medicini, nuklearnoj sigurnosti, komunikacijama, MEMS tehnologiji, nanotehnologiji te istaknuti potencijal takvih uređaja u internetu stvari (Internet of things).

 

O predavaču

Marko Budimir diplomirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2000. godine na temu anizotropije električne i toplinske vodljivosti niskodimenzionalnih materijala, a doktorirao u području znanosti o materijalima na Ecole Polytechnique Federale de Lausanne u Švicarskoj 2006. godine na temu piezoelektrične anizotropije i nestabilnosti slobodne energije u klasičnim perovskitima. Na istoj školi od 2006. do 2008. radio je i na postdoktorskim istraživanjima na multiscale modeliranju feroelektričnih uređaja za nanoelektroničke aplikacije. Za vrijeme doktorata i postdoktorata objavio je 9 radova citiranih dosad preko 300 puta i dva poglavlja u knjigama. Od 2008. godine akademski sektor mijenja industrijskim i pridružuje se Institutu za nuklearnu tehnologiju d.o.o. u Zagrebu, gdje obnaša različite dužnosti, uključujući znanstvenog konzultanta, voditelja Odjela za istraživanje i razvoj i voditelja grupe za ultrazvučne sonde. Od 2008. do danas uspio je koordinirati INETEC-ovo dobivanje i provedbu sedam Framework programme 7 projekata Europske komisije, jedan UKF projekt MZOS-a Vlade Republike Hrvatske, jedan projekt Hrvatske zaklade za znanost, a upravo započinje tek dobiveni projekt sufinanciran strukturnim fondovima „MEMSplit – Capacity building and technology transfer of micro-electromechanical systems at the University of Split“ u suradnji s Prirodoslovno matematičkim fakultetom Sveučilišta u Splitu.

Darko Vasić
Popis obavijesti
KONTAKTI
 
Mandatno razdoblje
 d31.12.2019.
 
 
 
Davorin Ambruš
predsjednik odjela
e-mail
 
 
Vedran Bilas
dopredsjednik odjela
e-mail

REPOZITORIJ