Odjel za obradu signala

Odjel za obradu signala uključuje znanstvena područja poput teorije signala i sustava, teorije i primjene kodiranja, uporabe filtara, prijenosa signala, estimacije, detekcije, analize, prepoznavanja, sinteze te reprodukcije signala digitalnim ili analognim uređajima i tehnikama. Pojam signala uključuje audio i video signale, govor, slike, komunikacije, signal sonara, radara kao i medicinske, glazbene i druge signale.

Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2021.
Goran Molnar
predsjednik
Tomislav Petković
dopredsjednik

Koherencija i rezolucija u...

 

Hrvatska sekcija IEEE i Odjel za obradu signala, pozivaju sve zainteresirane na predavanje:

"Koherencija i rezolucija u lokalizaciji izvora zvuka"

Predavač: Ivan Dokmanić, dipl.ing.

École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)

Laboratorij za audiovizualne komunikacije (LCAV)

koje će se održati u petak, 11. svibnja 2012. na FER-u u 9:15 u predavaoni D-160.

Više podataka o predavaču i predavanju možete naći u prilogu ove poruke.

 

Naslov
Koherencija i rezolucija u lokalizaciji izvora zvuka

Sažetak
Uobičajene "klasične" pretpostavke kod lokalizacije izvora zvuka su širenje vala u slobodnom prostoru te velika udaljenost između izvora zvuka i mikrofona. Na taj način izbjegavamo potrebu za modeliranjem refleksija i difrakcija. U posljednjih desetak godina se pojavljuju radovi koji pokušavaju iskoristiti točkastost izvora zvuka uz pomoć teorije sažetog otipkavanja (compressed sensing). U prvom dijelu predavanja ću objasniti kako se sažeto otipkavanje može iskoristiti za lokalizaciju izvora, bez navedenih pretpostavki. Također ću pokazati kako se, ako je riječ o širokopojasnim izvorima zvuka, standardni algoritmi mogu unaprijediti.
U drugom dijelu ću analizirati sažeto otipkavanje kao alat za rješavanje fizikalnih inverznih problema. SO ima dvije strane: (i) algoritme odnosno (ii) teoriju koja nam kaže što od algoritama možemo očekivati. Ako je riječ o lokalizaciji izvora, teorija bi nam trebala reći koliko izvora možemo lokalizirati uz zadan broj mikrofona. Nažalost, predviđanja teorema su često pretjerano pesimistična, posebno u navedenom širokopojasnom slučaju. Pokušati ću identificirati razloge za takvo ponašanje i ponuditi diskusiju o mogućim intervencijama.

Kratka biografija
Ivan Dokmanić je diplomirao elektrotehniku na Sveučilištu u Zagrebu 2007. godine. Nakon diplome radi kao asistent na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Od 2006. do 2007. je radio na razvoju video codeca za MainConcept AG, a od 2009. do 2010. na razvoju digitalnih audio efekata za Little Endian Ltd. Trenutno provodi doktorsko istraživanje u Laboratoriju za audiovizualne komunikacije (LCAV) na švicarskom École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) pod vodstom prof. Martina Vetterlija. Znanstveni interesi su mu inverzni problemi u akustici, digitalna obrada zvuka te obrada signala koji odgovaraju fizikalnim poljima.

Predvidivo trajanje 45 minuta 

Autor: Davor Petrinović
Popis obavijesti

Repozitorij