Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova 

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova proučava sljedeće: antene, uključujući analizu, oblikovanje, razvoj, mjerenja i testiranja; zračenje, širenje i međudjelovanje elektromagnetskih valova s diskretnim i kontinuiranim medijima te aplikacije i sustave značajne za antene, širenje i raspoznavanje kao što su primijenjena optika, tehnika milimetarskih i submilimetarskih valova, obrada i kontrola signala, radio astronomija, zemaljska komunikacija i komunikacija stacionirana u svemiru promatrane sa stanovišta zračenja, uključujući bežičnu, mobilnu, satelitsku i telekomunikaciju.
Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2023.
Marko Bosiljevac
predsjednik
Dominik Barbarić
dopredsjednik

Zajednički odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova / teoriju i primjenu mikrovalova Hrvatske sekcije IEEE u suradnji s interesnom skupinom Žene u inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE i Zavodom za radiokomunikacije FER-a poziva sve zainteresirane na predavanje:
"Pregled prijenosnih sustava za mikrovalno grijanje plazme u fuzijskim eksperimentima"
 koje će održati Dr. ing. Helga Kumrić u srijedu, 7. travnja 2010. u 11:00 sati u Sivoj vijećnici FER-a, adresa: Unska 3, Zagreb. Sadržaj predavanja i životopis predavačice pročitajte u nastavku obavijesti.
 

Pregled prijenosnih sustava za mikrovalno grijanje plazme u fuzijskim eksperimentima
Mikrovalno zagrijavanje fuzijske plazme predstavlja jednu od najefikasnijih metoda grijanja plazme u fuzijskim eksperimentima. Razvojem gyrotrona – mikrovalnih cijevi sa izlaznom snagom do 1 MW u frekvencijskom području od 28 do 170 GHz, otvorena je mogućnost zagrijavanja elektrona u plazmi na njihovoj rezonantnoj ciklotronskoj frekvenciji. Prijenos mikrovalova tako visokih snaga ostvaruje se sustavima predimenzioniranih valovoda ili kvazioptičkih zrcala. Predavanje će dati pregled prijenosnih linija na aktualnim, najvećim fuzijskim eksperimentima i to u USA, Japanu i Europi. Posebni osvrt biti će na planirani prijenosni sustav za novi svjetski zajednički fuzijski eksperiment ITER na 170 GHz koji je u razvoju i gradi se u Cadarachu u Francuskoj.
 
O predavačici
Dr. ing. Helga Kumrić osnovnu školu i gimnaziju završila je u Opatiji. Studij na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu završila je s diplomskim radom na Zavodu za radiokomunikacije pod mentorstvom prof. dr. sc. Zlatka Korena. Poslijediplomski studij upisuje na Elektrotehničkom Fakultetu u Stuttgartu, gdje doktorira na Institutu za istraživanje plazme (Institut für Plasmaforschung -IPF) kod mentora prof. dr. Rudolf Wienecke. Radi u grupi za projektiranje prijenosnih linija na različitim fuzijskim eksperimentima i temama vezanim za mikrovalno grijanje plazme. U svom radu surađuje sa Zavodom za radiokomunikacije (ZRK), posebno s prof. dr. sc. Silviom Hrabarom na radovima s metamaterijalima. U okviru DAAD (Deutsche Akademische Austauschdienst – Njemača akademska razmjena) sudjelovala je u formalnoj suradnj izmedju IPF i ZRK (2007. i 2008.).

Autor: Radovan Zentner
Popis obavijesti