Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova 

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova proučava sljedeće: antene, uključujući analizu, oblikovanje, razvoj, mjerenja i testiranja; zračenje, širenje i međudjelovanje elektromagnetskih valova s diskretnim i kontinuiranim medijima te aplikacije i sustave značajne za antene, širenje i raspoznavanje kao što su primijenjena optika, tehnika milimetarskih i submilimetarskih valova, obrada i kontrola signala, radio astronomija, zemaljska komunikacija i komunikacija stacionirana u svemiru promatrane sa stanovišta zračenja, uključujući bežičnu, mobilnu, satelitsku i telekomunikaciju.
Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2023.
Marko Bosiljevac
predsjednik
Dominik Barbarić
dopredsjednik

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Združeni odjel AES i GRS, Odjel komunikacijskih sustava HATZ te Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva pozivaju vas na predavanje

 

Izgradnja svjetlovodnih pristupnih mreža

 

koje će održati Dr.sc. Igor Brusić, koordinator za širokopojasne komunikacije savezne pokrajine Donja Austrija.

 

Predavanje će se održati u utorak 10. prosinca 2013. u 14 sati u prostoriji C12-02 (Seminar, XII kat). Sažetak predavanja i životopis predavača pročitajte u nastavku obavijesti.

Sažetak:

Izgradnja svjetlovodnih pristupnih mreža (FTTH – Fiber to the Home) na cijelom teritoriju Republike Hrvatske po ekononmski prihvatljivim cijenama – da li je to san ili nešto uistinu ostvarivo? Predavanje dr.sc. Igora Brusića govoriti će o značaju svjetlovodnih mreža, o izazovu izgradnje svjetlovodnih pristupnih mreža, o ulozi tržišta, o ulozi javnog sektora, o EU fondovima, te o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj po pitanju svih navedenih točaka. Fokus predavanja će biti na praktičkim iskustvima u realizaciji svjetlovodnih pristupnih mreža s posebnim naglaskom na Hrvatske (ne)prilike. Pozvani su svi koje ova tema interesira, a posebno oni koji žele saznati kako osobno mogu doprinjeti realizaciji FTTH mreža u svojoj sredini. U sklopu predavanja moguća je i poželjna diskusija na tu temu.

 

Dr.sc. Igor Brusić je stručnjak za pokretne i nepokretne mreže s 20-godišnjim radnim iskustvom u području telekomunikacija. Radio je u  Ericsson Nikola Tesla d.d., Siemens d.d., Telekom Austria Group te SBR Consulting AG. Zadnjih pet godina isključivo radi u području svjetlovodnih pristupnih mreža na upravljanju projektima, te kao tehnički i strategijski savjetnik za jedinice lokalne samouprave, komunalna poduzeća i državne institucije. Autor je više publikacija i redoviti predavač na konferencijama, radionicama, višim školama i fakultetima. Trenutno je zaposlen na funkciji koordinatora za širokopojasne komunikacije savezne pokrajine Donja Austrija.

Autor: Davor Bonefačić
Popis obavijesti