Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova 

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova proučava sljedeće: antene, uključujući analizu, oblikovanje, razvoj, mjerenja i testiranja; zračenje, širenje i međudjelovanje elektromagnetskih valova s diskretnim i kontinuiranim medijima te aplikacije i sustave značajne za antene, širenje i raspoznavanje kao što su primijenjena optika, tehnika milimetarskih i submilimetarskih valova, obrada i kontrola signala, radio astronomija, zemaljska komunikacija i komunikacija stacionirana u svemiru promatrane sa stanovišta zračenja, uključujući bežičnu, mobilnu, satelitsku i telekomunikaciju.
Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2023.
Marko Bosiljevac
predsjednik
Dominik Barbarić
dopredsjednik

FER Power Rangers - Finalisti 2016...

FER Power Rangers su studentska ekipa s FER-a koja je osvojila jedno od šest mjesta u finalu 2016 IEEE Antennas and Propagation Society Student Design Contest. Članovi ekipe su studenti modula ili profila Radiokomunikacijske tehnologije ili doktorski studenti. Voditelj ekipe je Mateja Babić, članovi su Andrej Galoić, Antonio Tkalac i Dominik Žanić, a mentor ekipe je prof. dr. sc. Davor Bonefačić.

Društvo za antene i širenje elektromagnetskih valova udruge IEEE (IEEE Antennas and Propagation Society, AP-S) već sedmu godinu u slijedu raspisuje natjecanje za studentske projekte iz područja antena. Tema projekta za 2016. godinu je uređaj za parazitsko prikupljanje energije elektromagnetskog polja iz slobodnog prostora. Na natjecanje se mogu prijaviti studentske ekipe od 2 do 5 članova s preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija sa sveučilišta iz cijelog svijeta. Ove godine zaprimljeno je 48 prijava od kojih je 6 odabrano za finalno natjecanje, a FER Power Rangers su jedan od tih šest timova. Timovi odabrani za finale dobivaju novčanu potporu za izradbu prototipa projektiranog uređaja i sufinanciranje putnih troškova za godišnji simpozij društva AP-S koji se ove godine održava u Portoriku. Na simpoziju se provodi demonstracija izrađenih prototipova te se dodjeljuju nagrade za tri najbolja rada.

Autor: Davor Bonefačić
Popis obavijesti