Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova 

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova proučava sljedeće: antene, uključujući analizu, oblikovanje, razvoj, mjerenja i testiranja; zračenje, širenje i međudjelovanje elektromagnetskih valova s diskretnim i kontinuiranim medijima te aplikacije i sustave značajne za antene, širenje i raspoznavanje kao što su primijenjena optika, tehnika milimetarskih i submilimetarskih valova, obrada i kontrola signala, radio astronomija, zemaljska komunikacija i komunikacija stacionirana u svemiru promatrane sa stanovišta zračenja, uključujući bežičnu, mobilnu, satelitsku i telekomunikaciju.
Vodstvo odjela
Mandat do 31. 12. 2025.
Miroslav
Joler
predsjednik
Dominik Barbarić
dopredsjednik

Poziv na predavanje "Sklop za...

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Združeni odjel AES i GRS, Odjel komunikacijskih sustava HATZ te Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva pozivaju vas na predavanje:

 

 

Sklop za parazitsko prikupljanje energije elektromagnetskog polja
ili kako smo se natjecali u finalu 2016 IEEE AP-S Student Design Contest

 

koje će održati Mateja Babić i Andrej Galoić, predstavnici tima FER Power Rangers. Predavanje će se održati u srijedu 13. srpnja 2016. u 12:00 sati u seminaru Zavoda za radiokomunikacije (C12-02), XII kat.

Sažetak predavanja nalazi se u nastavku obavijesti.

FER Power Rangers je studentski tim sa Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Tim se sa svojim projektom sklopa za parazitsko prikupljanje energije elektromagnetskog polja iz slobodnog prostora koji se osniva na širokopojasnoj tekstilnoj anteni natjecao na 2016 IEEE AP-S Student Design Contest. Između 48 timova iz cijelog svijeta odabran je među 6 finalista koji su svoje projekte prikazali u sklopu 2016 IEEE International Symposium on Antennas and Propagation. U jakoj međunarodnoj konkurenciji, u finalu održanom 27. lipnja 2016. u Fajardu, Puerto Rico, tim FER Power Rangers je po broju osvojenih bodova osvojio četvrto mjesto.

Voditeljica tima je Mateja Babić, a članovi su Andrej Galoić, Dominik Žanić i Antonio Tkalac. Mentor tima je prof. dr. sc. Davor Bonefačić.

Predavanje će prikazati razvoj sklopa za parazitsko prikupljanje energije elektromagnetskog polja iz slobodnog prostora, od ideje do ostvarenog prototipa, kao i iskustva predstavnika tima s finalnog natjecanja u Puerto Ricu.

Autor: Davor Bonefačić
Popis obavijesti