Naslovnica Pretraživanje AAA
 

 


Broj posjeta:
2482804
 
HRVATSKA SEKCIJA - ODJELI DRUŠTAVA

Odjel za računarstvo

Područje rada odjela za računarstvo obuhvaća sve aspekte teorije, oblikovanja, prakse i primjene metoda i sustava vezanih uz računarstvo i obradu informacija. Djelovanje odjela usmjereno je na znanstvenu, stručnu, obrazovnu i društvenu komponentu. Kroz razmjenu tehničkih informacija i znanstvenih spoznaja, odjel teži unaprijeđenju struke i održavanju visoko profesionalnog položaja među članovima. S druge strane, kroz organizaciju znanstvenih i stručnih predavanja i rasprava te izdavanje tehničkih časopisa, promiče se višedisciplinarna suradnja s drugim strukama i otvorenom društvenom zajednicom.


Objavljeno: 14. 1. 2013. u 10:10

Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za računarstvo i Laboratorij za statističko modeliranje i optimizaciju (SMOLab) pozivaju vas na predavanje:

 

Rješavanje polinomnih sustava algoritmom prodirućeg gradijenta i metode najdubljeg silaska

 

koje će održati mr. sc. Ivo Beroš i doc. dr. sc. Nikica Hlupić u četvrtak, 24. siječnja s početkom u 15 sati u Sivoj vijećnici fakulteta. Više o predavanju možete pročitati u nastavku obavijesti.

 

Sažetak predavanja

 

Svrha izlaganja je opis novog načina izračunavanja koraka kojim se izbjegava jednodimenzionalno pretraživanje (line search) nužno u „klasičnim“ optimizacijskim metodama. Novi algoritam pogodan je prije svega za rješavanje polinomnih sustava, a najizrazitija prednost mu je izravno pronalaženje najbolje točke u smjeru (na pravcu) pretraživanja u cijelom skupu realnih brojeva, bez obzira na reljef prostora između trenutačne i najbolje točke. Drugim riječima, izravno se izračunava globalni minimum u smjeru pretraživanja, neovisno o udaljenosti od trenutačne točke i preprekama na putu od trenutačne točke do njega. To znači da, ako se pretraživanje slučajno (ili ne) usmjeri točno prema rješenju, onda se rješenje pronalazi trenutačno i (teorijski) savršeno točno. Zbog činjenice da se uvijek pronalazi najdublja točka prostora (kad se radi o minimizaciji), tu smo optimizaciju nazvali deepest descent za razliku od, ali aludirajući na, steepest descent strategiju. Nadalje, osobitost da algoritam "vidi i prodire" kroz prepreke u prostoru i može "skočiti" neograničeno daleko izravno u najdublju točku navodi nas na naziv penetrating gradient (iako bi preciznije bilo penetrating direction, ali o tome više na izlaganju). Optimizacija temeljena na tom algoritmu otvara nove mogućnosti pretraživanja i vodi u nove strategije, pri čemu zadržava globalnu konvergenciju (u smislu definicije u literaturi o optimizacijama) „klasičnih“ optimizacijskih metoda, a donosi zamjetne prednosti. Najizrazitije su dvije, a obje proizlaze iz osobitosti algoritma da "vidi i prodire" kroz prepreke u prostoru: ovisnost o polaznoj točki je manja, a vjerojatnost pronalaska globalnog optimuma veća nego s drugim metodama, što se dokazuje pokusima (statistički). Na kraju, zanimljiva je i primjena tog algoritma na rješavanje linearnih sustava jer se teorijski pokazuje da uvijek konvergira ka rješenju u smislu najmanjih kvadrata pogrešaka (u određenom smislu, algoritam je ekvivalentan Gauss-Seidelovoj metodi).

Domagoj Jakobović
Popis obavijesti
FORUM

>> / Sve diskusijske grupe / Kurikulum za srednje tehničke škole

Br. poruka:    Prikaz: (1 - 50)  Ukupno: 50

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | autoru

Napomena:
* - oznaka za nove poruke

KONTAKTI
 
Mandatno razdoblje
do 31. 12. 2018.
 

Daniel Hofman
predsjednik odjela
e-mail
 

 
Danko Ivošević
dopredsjednik odjela

e-mail
 
Poziv za predavače:
Sve zainteresirane predavače koji bi željeli održati predavanje iz područja računarstva pozivamo da se jave na e-mail kako bi dobili više informacija.

REPOZITORIJ