Naslovnica Pretraživanje AAA
 

 


Broj posjeta:
59624
 
HRVATSKA SEKCIJA - ODJELI DRUŠTAVA

Zajednički odjel za elektroničke elemente / poluvodičke integrirane sklopove


Društvo za elektroničke elemente  - Polje interesa za EDS su svi aspekti fizike, tehnike, teorije i fenomena elektroničkih i ionskih naprava kao što su elementarne i složene poluvodički naprave, organski i drugi u nastajanju materijalno temeljeni elementi, elementi s kvantnim efektom, optički uređaji, pokazivački i slikovni uređaji, fotonaponski, poluvodički senzori i aktuatori, poluvodički elementi snage, visokofrekvencijski elementi, mikromehanički, te cijevni i drugi vakumski elementi. Društvo se bavi istraživanjem, razvojem, projektiranjem i proizvodnjom vezano na materijale, obradom, tehnologijom i primjenom takvih elemenata, te znanstvenim, tehničkim i drugim aktivnostima koje doprinose razvoju ovog područja.

Društvo za poluvodičke integrirane sklopove - Oblikovanje, implementacija i primjena integriranih sklopova u poluvodičima.

 


Objavljeno: 30. 10. 2012. u 15:01
Uređeno: 30. 10. 2012. u 15:04
Predavanje: "Nanoelektronički...

Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za elektroničke elemente / poluvodičke integrirane sklopove pozivaju vas na predavanje

 

Nanoelektronički elementi temeljeni na grafenu i grafenskim nanovrpcama

 

koje će održati Mirko Poljak, dipl.ing, ZEMRIS, FER.

Predavanje će se održati u srijedu, 7. studenog 2012. u 15 sati u seminaru ZEMRIS-a (3. kat D zgrade). Sadržaj predavanja i životopis predavača pročitajte u nastavku obavijesti.

Biografija:

 

Mirko Poljak je znanstveni novak na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje trenutno radi na doktoratu u području nanoelektronike. U akad.god. 2011./2012. bio je Fulbright Fellow (gostujući istraživač) u Device Research Labu, Dept. of Electrical Engineering, University of California Los Angeles (UCLA). Njegov znanstveni rad fokusiran je na transport nosilaca u niskodimenzionalnim elektroničkim elementima poput UTB SOI, FinFET i UTB InGaAs-OI struktura. Za vrijeme boravka na UCLA-u, istraživao je transportna svojstva grafena i grafenskih nanovrpci. Autor je preko 25 znanstvenih radova u časopisima i konferencijama te je član IEEE EDS-a i MIPRO-a.

 

 

Sažetak:

 

Da bi se riješili problemi uzrokovani skaliranjem tranzistora u CMOS tehnologiji, predložene su nove arhitekture elektroničkih elemenata i uvođenje novih materijala. Između mnogih kandidata, nanoelektronički elementi temeljeni na grafenu privukli su veliki interes znanstvene zajednice zbog visoke pokretljivosti nosilaca i kompatibilnosti grafena s planarnim procesom. Problem metalnosti grafena, koja uzrokuje visoko curenje u OFF stanju i nizak omjer ON i OFF struja, može se riješiti grafenskim nanovrpcama (GNR) koje imaju zabranjeni pojas zbog kvantnog ograničenja. Ovo predavanje opisuje transportna svojstva grafena i GNR-ova i mogućnosti njihove primjene u nanoelektronici. Također, predstavljen je atomistički simulator kvantnog transporta temeljen na atomističkom Hamiltonijanu u modelu jake veze i na formalizmu neravnotežne Greenove funkcije (NEGF). Na kraju se raspravlja o utjecaju neidealnosti podloge i kristalne rešetke grafena na transmisiju, gustoću stanja, transportni procjep i pokretljivost u ultra-uskim GNR-ovima.

Tomislav Suligoj
Popis obavijesti
REPOZITORIJ
KONTAKTI
 
Mandatno razdoblje
do 31.12.2019.
 
 
 

Mirko Poljak
predsjednik odjela
e-mail
 

Marko Koričić
dopredsjednik odjela
e-mail