Naslovnica Pretraživanje AAA
 

 
 
 

Broj posjeta:
2064187
 
Objavljeno: 5. 12. 2017. u 15:03
Uređeno: 11. 12. 2017. u 16:36
Poziv na predavanje:...

Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave FER-a i Odjel za računarstvo Hrvatskog ogranka IEEE pozivaju Vas na predavanje

 

Mikroservisi u produkciji

 

koje će održati dr. sc. Marin Prcela, Lead Software Engineer iz tvrtke minus5, u utorak 19. prosinca 2017. u 11.15 sati u dvorani D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje će biti na hrvatskom jeziku, održava se u sklopu predavanja iz izbornog predmeta Računarstvo zasnovano na uslugama, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta te je otvoreno za sve zainteresirane.

Više o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Sažetak predavanja

Kod monolitnih arhitektura se kao središnje mjesto najčešće postavlja baza podataka koja brine o konzistentnosti sustava, a ujedno služi i kao točka sinkronizacije za sve komponente koje naizgled funkcioniraju nezavisno jedna od druge. U trenutku kada aplikacija preraste kalupe takve centralizirane arhitekture, izgubi se direktna povezanost na bazu pa je potrebno potražiti neke druge modele za očuvanje konzistentnosti i sinkronizacije sustava.

Moderno rješenje tog problema se pronašlo u arhitekturi koja se zasniva na mikroservisima. Mikroservisi oblikuju sustav kao skup servisa koji nemaju veliku međuzavisnost i koji se organiziraju oko poslovnih (a ne tehničkih) značajki. Takva arhitektura se vrlo dobro uklapa u ideje agilnog razvoja kao što su continuous delivery and deployment i omogućava jednostavnije nadogradnje i promjene u tehnološkom stogu aplikacije (isprobavanje novih tehnologija).

U ovom predavanju će se pokazati kako je tvrtka minus5 podigla arhitekturu najveće online business platforme u Hrvatskoj (kladionica SuperSport) na mikroservisima. Kroz primjere će se pokazati evolucija aplikacije u sljedećim koracima:

  • razdvajanje servisa pomoću REST sučelja
  • uvođenje asinkronih poruka (NSQ)
  • uvođenje service discoveryja (Consul)
  • uvođenje kontejnerizacije (Docker)

Za svaki korak će se analizirati prednosti i mane. Predavanje će biti popraćeno demonstracijom pojedinih koraka u evoluciji aplikacije pomoću jednostavnih praktičnih primjera (Golang).

 

O predavaču

Marin Prcela radi na poziciji Lead Software Engineer u tvrtci minus5 koja se bavi tehnologijama za sport i klađenje. Zanima ga razvoj web aplikacija i sustava zasnovanih na mikroservisima. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Prije zaposlenja u privatnom sektoru, radio je kao znanstveni novak na Institutu Ruđer Bošković.

Danko Ivošević
Popis obavijesti
POSTANI NAŠ ČLAN
 

 

 

 

2017 Recognition Award Silver Retention Croatia Section


PRIMAJ OBAVIJESTI
 

 


ČLANOVIMA!
 

STUDENTSKI OGRANCI
 


 

 


SRODNE ORGANIZACIJE